Clicky

Tel. 016 - 47 33 18

Team

 

Staf Van Pelt, °1954

Staf Van Pelt (1954) – Samen met mijn exgenote Lieve V. zijn we ouders van twee volwassen kinderen: Jannes (+) en Sarah.

Als kind groeide ik op in een onlijfelijk gezin met autoritaire ouders als jongste van vier zonen die eigenlijk de dochter had moeten zijn. Toen mijn vader stierf was ik elf jaar en ineens kwam er als uit het niets een indringende priester die zwaar over mijn emotionele- en seksuele grenzen ging. Dit  bracht me in een innerlijke chaos die me, naast vroegtijdige levensmoeheid en allerlei verslavingen, vooral onrust en veel agressie gaf. Ik was kwaad op mezelf en op de wereld en op iedereen, en vandalisme werd mijn deel… Na veel gesukkel en een pak schoolmoeheid verliet ik de technische school en studeerde ik psychologie, logopedie en filosofie aan een univ. Maar in plaats van antwoorden en rust te vinden, deed het me nog meer vastzitten in mijn hoofd en maakte het dat ik als een robot door het leven ging. Toen ik eigen kinderen kreeg kwamen de herinneringen aan het gemis van mijn vader en aan het misbruik weer stevig naar boven. Ik  volgde  een cliënt-gerichte therapieopleiding  en weende een heel jaar lang. Het pantser was gekraakt en doorbroken, al het opgestapelde verdriet liep er uit…

Na enkele jaren zo verder te gaan, verdween het vastzitten in mijn hoofd en kwam er stilaan eindelijk ook terug gevoel in mijn lijf. Ik liet me leiden door het avontuur van het leven en voedde kinderen op, dwaalde veel rond in de bossen, werd klusjesman, vrachtwagenchauffeur en opvoeder, huisman en boekhouder, directeur, autobusmekanieker en zelfs matroos op een schip in Indië. En toen tenslotte de grote onrust aan het wegebben was, kwam de psychologie en de therapie ineens weer terug in mijn leven.  Eerst als vormingswerker, nadien als groeps- en individueel therapeut en later als lesgever in het volwassenonderwijs voor zowat alle psychologische vakken. De worstelingen die ik zelf ervaarde  maakten dat ik me goed herkende in de strijd die mijn cliënten en studenten soms doormaakten. Het was een intense en leerrijke tijd en ik volgde  met veel plezier trainingen in bio-energetica, thema-gecentreerde-interactie, gestalt, houtbewerking, rebirthing, gendergericht communiceren, beeldende kunst, biodanza, outward-bound-ervaringsleren, kunstsmederij,  clownerie, sjamanisme, zweefvliegen, sensuele massage, Mankind Project-mannenwerk, Sexual Grounding en als laatste: tantra.

Toen tenslotte enkele jaren geleden mijn zoon stierf, kwamen verleden en toekomst onverwacht in kortsluiting. Als kind had ik mijn vader verloren, nu verloor ik als vader mijn kind. Het leerde me diep te rouwen en de kwaliteiten die mijn zoon in zich had in me op te nemen en ze zelf meer neer te zetten in de wereld.   Het gat in mijn buik verdween hiermee en de angst rond dood en sterven ging  stilaan weg. Intimiteit kreeg hierdoor ook ineens een nieuwe betekenis:  het volle ontmoeten van jezelf in het hier en nu en daarin plaats geven aan de andere als reisgenoot, als spiegel, als uniek wezen waarmee je afstemt om nadien eventueel los te laten en alleen verrijkt weer verder te gaan. En op deze wijze kijk ik ondertussen ook naar de relaties die ik aanga in mijn leven en waar ik erg dankbaar om ben, want zonder die bijzondere mensen in die relaties  was ik niet wie ik nu ben. En het soort van relatie hoeft eigenlijk geen bepaalde vorm te hebben, of het nu homo, hetero, mono- of polyamoureus of watdanook is:  het contact met de andere kan immers nooit beter zijn dan het contact dat je hebt met jezelf en zo is de ander steeds een deel van jezelf en verdient die alle eer, hoe moeilijk dit soms ook te aanvaarden is. Pas dan leer je en transformeer je in een liefdevol mens die licht kan toelaten in duisternis. En in deze stroom ontmoet ik het wezen van tantra: vanuit het grote mysterieuze geheel dat ons draagt aanwezig zijn in het hier en nu en omarmen wat er is, zowel  bij jezelf als bij de anderen.

Vanuit al deze ingrediënten  begeleid ik samen met Inge  de jaartraining “Heling van Intimiteit en Seksualiteit”.

Rising Heart