Clicky

Tel. 016 - 47 33 18

5 okt 2022

Review Jaartraject

/
Comments0

Het jaartraject van Rising Heart was voor mij zeer therapeutisch, professioneel en hartelijk.

Een team van mensen die een jaar lang een groep meedraagt.

Beginnend met de helende driehoek start je in je vroegere kindertijd waar je een hechtingspatroon meekreeg. Dit wordt belichaamd in een warme holding space en geheeld via opstellingswerk . Lichaamswerk, innerlijk waarnemen via zelfonderzoek van de felt sense, samen dansend kleine of grotere trauma’s verwerken. Zelfreflectie via schrijven na elk meerdaags weekend dat niet alleen tot zelfinzicht leidt maar ook door het team meegenomen wordt in de begeleiding van de volgende module. Dit helpt ook te  mentaliseren. 

Iedereen leert basic tools in meditatie, aarden, copingstools bij moeilijke emoties, en meditatief lichaamsgericht zelfonderzoek per twee via inquiry.

jaartrajectdef

Het hele jaar door heb je een subgroepje als bedding om je mee te dragen in dit proces. Deelrondes worden afgewisseld met imaginaire visualisatie oefening rond de voldoende goede moeder en vader als bondgenoot, bewegingsgericht inlevingswerk om via het lichaam inzicht te krijgen in de volgende jeugdjaren (6 jaar). Je krijgt ruimte om het ontstaan van je superego te onderzoeken, de pijn voorzichtig te benaderen of nog op afstand te houden, lijfelijk gewaarwordingen, emoties, gedachten te benoemen in holding space van een subgroepje.  Dan krijg je defusie technieken aangereikt om scheiding te maken met je superego door het buiten jezelf te leren waarnemen zonder het te geloven of er mee te fusioneren. Je hebt een emotie, je bent je emotie niet. Dit superegowerk wordt in elke module verder meegenomen door de continue uitnodiging tot zelfonderzoek van het team en je medecursisten. Wat speelt me nu parten, wat komt er nu in me naar boven?

Niet alleen de wetenschappelijk gefundeerde technieken beschreven in Bessel Vanderkolk ‘Traumasporen’ komen aan bod, waarin heel wat innerlijk materiaal naar boven komt en geheeld wordt op lichaamsgerichte wijze. Dit alles wordt afgewisseld met dansen en veel humor in het team en de groep, veel zelfrelativering maakt zo de zwaarte van de pijn lichter. Het is ook helemaal OK om je niet OK te voelen.

Ik ervaarde een veld van warme aanwezigheid van de begeleiding. Ook zintuigenwerk, het voelen met het lichaam via al je zintuigen, komt aan bod in deze cocktail van professionaliteit, respect en authentieke warme betrokkenheid. Er komt ook energetisch werk aan bod om emoties bedding te geven of om emotionele expressie ruimte te geven, maar ook om je innerlijke kracht en stabiliteit te leren kennen en te voelen.

Als psychologe heb ik veel respect voor dit team dat weliswaar buiten de lijntjes van de huidige beperkte georganiseerde en gesubsidieerde zorgt durft treden. Maar dat anderzijds ook mensen helpt om hun grenzen te leren kennen, respecteren en voelen. Dit alles afgewisseld met de nodige stukjes theorie als kader rond hoe ons ego, superego en onze copingsmechanismen tot stand kwamen. 

Zinnenprikkelend is dit traject ook, want het is tenslotte een traject in heling van intimiteit en seksualiteit. Elk facet van je mens zijn kan hier aan bod komen omdat het ook raakt aan het beleven van intimiteit en seksualiteit. Ook seksualiteit is geen taboe en wordt in alle veiligheid, na opgebouwde groepsveiligheid en innerlijk werk, niet uit de weg gegaan. Nadat iedereen heeft geleerd zijn grenzen aan te geven, er geoefend werd in ‘nee’ zeggen omdat het een ‘ja’ is voor jezelf. En voor mensen die het daar blijven moeilijk mee hebben, bewaakt het team mee de veiligheid.

We leren uitreiken en om hulp vragen. Er is zorg voor iedereen op maat. Niemand wordt uit het oog verloren. Je hebt altijd zelf de keuze of je een oefening wil meedoen en je kan er op elk moment uitstappen of een hulplijn inroepen.

Dankbaar dat ik dit traject volledig mocht induiken en ik ben er rijker uitgekomen.

Psychologe, jaartraject 2021-2022.

Leave a Reply

 
Rising Heart