Clicky

Tel. 016 - 47 33 18

16 dec 2018

MEER YONI OF POENIE?

/
Comments0

Dat is toch goe, nie?

In Nederland mochten luisteraars van het NPO Radio 2-programma 
‘De Wild in de Middag’ een ander woord kiezen voor vagina. 
De winnaar werd poenie, afgeleid van het Surinaamse punani

Het woord klinkt volgens de Nederlanders zachter dan vagina en past goed bij piemel. Volgens de organisatoren van de verkiezing vergemakkelijkt een ander woord het praten over seksualiteit kinderen. Dat heeft dan weer een positieve invloed op de seksualiteit en seksuele weerbaarheid van meisjes en vrouwen.

Als poenie de band die vrouwen met hun seksualiteit hebben, verdiept en/of extra bespreekbaar maakt, dan kunnen wij dat alleen maar toejuichen. In onze workshops en individuele sessies ontmoeten we geregeld vrouwen die schaamte voelen over (de band met) hun vagina.

Vanuit die schaamte gaan vrouwen alle verbinding die daarmee gelinkt is uit de weg. In de eerste plaats verbinding met hun eigen lichaam. Als je moeilijk in verbinding kan gaan met een belangrijke toegangspoort tot je seksuele energie, hoe kan je seksuele energie en levensenergie dan vrij stromen? Hoe kan je doorvoelen wat je leuk en net niet leuk vindt. Waar je comfortzone zich bevindt en welke grenzen absoluut niet overschreden mogen worden?

Hoe kan je partner helemaal voeling krijgen met wat jij als vrouw verlangt als je zelf de connectie mist? En hoe moeilijk moet het zijn om je dochter zonder complexen te laten groeien in haar seksuele stroom als je zelf nog veel taboe en blokkades ervaart.

Mocht ons standpunt nog niet overduidelijk zijn: hoe meer er over de poenie, yoni of vagina gedeeld wordt, hoe liever. Het maatschappelijk draagvlak blijft beperkt, maar er is absoluut verandering voelbaar.

De communicatieve bocht die Libresse, fabrikant van maandverbanden, de voorbije maanden heeft genomen, blijkt opvallend. Het lijkt bijna absurd, maar pas na een halve eeuw advertising werd in 2018 voor het allereerst rood bloed gebruikt bij het demonstreren van de werking van maandverbanden. Daarvoor zagen we steevast een donkere ‘testvloeistof’ in beeld verschijnen. Toegegeven, je zou voor minder beginnen denken dat gespreksonderwerpen als yoni of menstruatie absoluut gemeden moeten worden.

Poenie pionier Libresse gaat nog verder. In een (h)eerlijk taboe doorbrekend filmpje laten ze de ‘poenie’ zelf aan het woord.
We laten jullie graag mee genieten van een oogstrelende, creatieve en ludieke ode aan de vulva.

We’ve got to fight, for our right, to talk poenie!

Leave a Reply

 
Rising Heart