Clicky

Tel. 016 - 47 33 18

5 okt 2019

HOE ERVAAR JE MEER INTIMITEIT? (MET) HEEL JE LIJF.

/
Comments0

Bij veel vrouwen en mannen leeft de perceptie dat intimiteit enkel omvat wat je met iemand anders doet en wat iemand anders jou biedt. Hierbij wordt vaak het essentieel belang van de intieme band met jezelf, in de eerste plaats met je eigen lichaam, vergeten.

Intimiteit betekent ‘helemaal naar binnen gaan’. We laten iemand toe in onze veilige omgeving en vaak ook in ons diepste zelf. Wanneer je intiem bent met een ander, geef je je over.  Die overgave kan angstaanjagend zijn, maar ons verlangen ernaar is krachtig. We hebben huidhonger en willen vastgehouden worden. Intimiteit wordt vaak verward met seks. Net zoals seks is intimiteit lichamelijk, maar intimiteit is niet per se seksueel.

Om je te kunnen overgeven, is de verbinding met jezelf bijzonder essentieel. (H)erkennen wat je verlangens zijn en voelen waar je grenzen liggen is van fundamenteel belang om veilig en authentiek, intiem in verbinding te kunnen gaan. Intimiteit is daarom in de eerste plaats de verhouding met je lijf. Ken je je lichaam? Houd je ervan of heb je er een hekel aan? Weet jij wat je lichaam in vervoering brengt, wat het (niet) leuk vindt?

Van kindertijd naar intimiteit.

De band met ons lichaam start vanaf ons ontstaan. Als baby en kleine peuter zíjn we ons lichaam. Daarna hébben we een lichaam, want we worden ons ervan bewust. We merken hoe het reageert op prikkels van buitenaf en wat het bij anderen oproept. Ons lichaam laat ons genieten, maar evenzeer pijn ervaren. De personen met wie we onze eerste liefdevolle relaties hebben, meestal onze ouders, leggen mee de basis van onze relatie met ons lichaam. Zij helpen ons verwoorden wat we voelen via en in ons lichaam. Wanner die basis meteen zorgvuldig en bewust gelegd wordt, heb je een grote troef om je later goed in je vel te voelen. De relatie met ons lichaam is de langstdurige, intieme band die we ooit zullen hebben en die band bepaalt onze intimiteit met anderen.

Heling: there is an ‘I’ in Intiem.

Wij ontmoeten elke dag mensen die zoekend zijn in de manier waarop zij hun verbindingen met anderen (be)leven. De relaties met anderen vinden hun grondslag in de verhouding met onszelf. Een sleutel tot heling ligt bij het doorvoelen van de liefde voor onszelf.

Jezelf echt graag zien, begint bij je goed in en met je lichaam te voelen. Door meer naar je lichaam te luisteren, kan je er echt voor zorgen. Het is cruciaal om stilte toe te laten en te horen wat er in de stilte over jou komt: je angsten en verlangens, je kwaadheid en verveling, je pijn en je genot… Meditatie en spiritualiteit helpen om de vele signalen in ons lichaam te erkennen en beter met onszelf in contact te komen. Ga je lichaam koesteren, ontdek wat het je elk moment opnieuw te vertellen heeft en omarm het in al zijn facetten. Stelselmatig doorvoel je wat je echt wil en welk leven goed bij jou past, los van externe of interne druk of verwachtingen. Heb jezelf lief, zonder dat je een buitenwereld nodig hebt die een score geeft. Dans in je eentje, zonder dat iemand je ziet, en geniet.

Je goed in je vel voelen en van daaruit dicht bij de ander kunnen komen zonder dat je allebei applaus nodig hebt of allebei afwijzing vreest.  Dat is intimiteit. Daarvoor moet je eerst met jezelf en je lichaam alleen kunnen zijn.

Jaartraject Heling van de Intimiteit en de seksualiteit

Doorheen het traject ‘Heling van intimiteit en seksualiteit’ vormen we nefaste ervaringen uit vroegere levensfases om tot krachtige imprints. Van hieruit gaan we in diepe verbinding met ons eigen lichaam en in een later stadium dat van anderen. Elk contact verloopt met respect voor je eigen tempo, grenzen en die van de andere deelnemers.

De kracht van het proces dat de deelnemers doorlopen, raakt ons diep. We zien mannen en vrouwen die vervreemd waren van zichzelf en hun verlangens impactvolle transformaties ondergaan. Ze brengen veranderingen aan in de manier waarop ze in het leven staan en in contact gaan, waardoor intimiteit voor hen opnieuw vrijer kan stromen. De gestage opbouw van het traject laat de veranderingen heel bewust groeien en diep binnenin verankeren, waardoor ze een onuitwisbare invloed achterlaten. Benieuwd? Er start een nieuw jaartraject op 11 oktober, waarvoor mannen nog kunnen inschrijven. Vrouwen kunnen zich inschrijven voor de editie die start in oktober 2020. Meer info.

Bron: Paul Verhaeghe, Intimiteit

Leave a Reply

 
Rising Heart