Clicky

Tel. 016 - 47 33 18

4 jan 2019

2019, HET JAAR VAN DE MAN?

/
Comments0

Nadat vrouwen de voorbije decennia een voortdurend intensief traject hebben afgelegd om hun rol te herdefiniëren, ziet gerenommeerd relatietherapeute Esther Perel die opdracht nu eerder voor mannen weggelegd. 2019 wordt het jaar van de man als het, Perel afhangt.

Dat de hele #metoo evolutie een extra duidelijke lokroep naar die herdefiniëring met zich meebrengt , hoeft niemand te verbazen. Hoe ga je als man bewust om met je seksualiteit? Waar ligt je kracht en je kwetsbaarheid? Hoe kan je je mannelijke energie op een gezonde en efficiënte manier inzetten voor jezelf, je relaties en de maatschappij? En hoe voelt het als man om je hart echt te durven openen voor de liefde?

“A powerful man does not harrass, a powerful man seduces.” Esther Perel.

Perel nodigt mannen uit om meer te delen. Met mannen en met vrouwen.

Over zichzelf. Over de machteloosheid die zij als man ervaren of ervaren hebben om te moeten voldoen aan het binair man-vrouw stelsel dat de maatschappij vooralsnog te vaak voor hen in petto heeft.

Vrouwen hoefden nooit een bos in te gaan jagen om te bewijzen dat ze vrouwen zijn.
Het lijkt, aldus Perel, alsof mannen steeds opnieuw hun mannelijkheid in de schaal moeten leggen. Hoe is het om man te zijn? Ervaar jij ook druk omdat je steeds opnieuw lijkt te moeten bewijzen dat je man bent?  Niet te kwetsbaar, niet angstig, niet kleinzerig, steevast in contact met je seksualiteit…

Hoe zou het voelen om hierover in contact te gaan met andere mannen? Helemaal weg van het competitieve aspect, maar verbonden in raakbaarheid.

Hoe zou het voelen om te horen dat het bij andere mannen ook niet altijd stroomt?
Dat het een mythe is dat mannen steevast in contact zijn met hun seksuele kracht.
Dat ze altijd zin hebben en op elk moment openstaan voor seksueel contact.

Als meer en meer mannen zichzelf op een authentieke manier in de wereld durven zetten, verandert de leefwereld van heel veel mensen.

Van jongens en mannen, die op een eigen manier man kunnen zijn.

Van moeders en vaders die hun zoon op een andere manier kunnen/durven laten groeien.

En van vrouwen die verbinden met mannen die meer verbinden met zichzelf.

Het meest helende antwoord op #metoo gebeurtenissen ligt in het feit dat we mannen vanuit deze invalshoek meer het woord laten nemen. Pas als we het maatschappelijke binaire en rudimentaire man-vrouw denken durven omver gooien, groeien we als samenleving echt naar een democratie, aldus Perel.

Wordt 2019 het jaar van hoop, het jaar van de (authentieke) man?

Voel je je als man geprikkeld door dit thema, dan verwelkomen we je heel graag op onze retreat ‘Conscious Male Sexuality’.

In ‘De Wereld Draait Door’ legt relatietherapeute Esther Perel haarfijn uit waarom 2019 volgens haar wel eens ‘Het jaar van de man’ zou kunnen worden. Bekijk het filmpje hier.

Leave a Reply

 
Rising Heart